Vår uppfödning

BELLO BLANCO – ung. ”vackra/fina vita” på spanska är vårt kennelnamn som blev godkänt av FCI i juni 2009. Namnvalet kommer sig av att de hundar vi haft inom familjen har varit vita (papillon, samojed, dalmatiner, dogo argentino) och sedan 1999 har vi haft en hemsida med namnet go.to/whitedogs där vi skrivit om våra hundar. BLANCO betyder alltså kort och gott ”vit”. BELLO har en bredare betydelse och kan översättas till ”elegant, vacker, skön, som har stil, behaglig att se på” – beskrivande ord som vi tycker passar dalmatinern. Men för oss är rasen även så mycket mer än bara utseendet; Det finns få saker som är så vackra som en fokuserad hund i arbete/aktivitet. Mer info om hur vi ser på rasen finns på sidan ‘Info om rasen’.

I vår uppfödning har vi fokus på att använda avelsdjur som självklart är rastypiska, friska och sunda (såväl mentalt som exteriört) samt samarbets- och arbetsvilliga. Det sistnämnda prioriterar vi då det blir så mycket roligare att vara aktiv tillsammans med sin hund om de har en stor portion av dessa egenskaper. För oss innebär sund mentalitet en stabil hund som mår bra i dagens samhälle (åka bil/tåg/buss, stadsliv, barn, buller, ljud, främmande människor och hundar etc.) – är tillgänglig, nyfiken, lekfull och klarar av att hantera rädslor bra. Genetiken fungerar inte så enkelt när det gäller egenskaper, men vi gör vårt bästa i val av avelskombinationer och försöker öka möjligheten att få de egenskaper vi önskar i stor portion.

God kontakt med valpköparna är viktigt för oss för att kunna följa valpens/hundens liv i sitt nya hem. Vi kan inte kräva, men har en stark önskan, att hundar från oss röntgas (höfter och armbågar) efter ett års ålder och genomför BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning) mellan ett och två års ålder. BPH är ett objektivt verktyg som kan användas som en del i utvärderingen av mentaliteten. För att försöka uppnå så många mentalbeskrivna avkommor som möjligt så bokar vi in en heldag för hela kullen att genomföra BPH på, där vi som uppfödare får möjlighet att se våra uppfödda hundar mentalbeskrivas och där ni valpköpare får möjlighet att träffa kullsyskon och varandra. I den mån det är möjligt försöker vi också få till en dag i samband med BPH:t där vi kan umgås och träna hund tillsammans. Vi är jättetacksamma att de allra flesta av våra valpköpare har haft möjlighet att genomföra BPH, och tidigare MH (32 av 34)! Vi har haft förmånen att ha blivit ”Årets mentaluppfödare/BPH-uppfödare” 2019, 2020 och 2021. Det är ett årsbästapris inom Svenska Dalmatiner-Sällskapet och som delas ut till den uppfödare i klubben som har den högsta andelen mentalbeskrivna dalmatiner i sina kullar.

Våra valpar föds upp i hemmiljö med hela familjen, d v s vuxna, tonåringar och andra hundar. De säljs registrerade i SKK (Svenska Kennelklubben), enligt SKK:s avtal, ID-märkta, veterinärbesiktigade, vaccinerade, avmaskade och försäkrade mot dolda fel i tre år. Medlemskap ett år i Svenska Dalmatiner-Sällskapet ingår. Matlista, skriftlig information, intyg från veterinärbesiktning, köpeavtal och registreringsbevis med stamtavla samt lite prylar medföljer vid leverans som sker när valparna är 8 veckor. Viktigt för oss är att valpen/hunden kommer till ett hem där den får kärlek, god omsorg och någon form av aktivering så att den mår bra. Vi har alltså inga krav på att våra valpköpare ska tävla med sina hundar, men självklart tycker vi att det är jätteroligt om det sker. Vi förbehåller oss rätten att välja hem till våra valpar. Vi tillämpar inget kösystem utan noterar de som är intresserade och försöker sedan matcha valp och hem utifrån kontakt, önskemål och valpens egenskaper.

När vi skulle namnge valparna i vår första kull ville vi inte börja med bokstaven A och sedan följa alfabetet, då de flesta gör det och många valpar har namn på A. Vi föder upp i liten skala och kommer inte att ta oss igenom hela alfabetet så vi klurade på någon annan lösning. Då vårt kennelnamn är på spanska så kom vi snabbt på idéen att börja med en U-kull då ett på spanska heter uno. Två är dos, därav har valparna i vår andra kull namn på D och den tredje kullen blev således en T-kull (tres). Vår fjärde kull har namn på Q, då fyra heter cuatro med k-uttal. På släktspråket italienska heter fyra quattro, och dessutom fanns det en klassisk Audi-modell med samma namn som var fyrhjulsdriven och firade stora segrar inom rallyn. Våra valpar är ju fyrbensdrivna rallyhundar så det passar ju bra med bokstaven Q. C-kullen är vår femte kull och är namngiven efter fem som heter cinco. Den förstfödda valpen i kullen heter dessutom Cinco. Vår sjätte kull är en S-kull efter seis som betyder just sex och den sjunde kullen är en Z-kull, då sju heter siete men då vi inte vill ha två S-kullar så byter vi bokstav till en med samma ljud.